Skedala — Orangea slingan moturs

Orangea slingan är relativt kort men innehåller ändå en hel del höjdmeter. Backarna är varierade, med både tekniska och steniga uppförspartier, samt branta nedförsbackar över klipphällar. Den är inte särskilt sliten, jämfört med till exempel den röda, men är inte heller igenväxt. Det gör den till ett bra val, men varsamhet bör ändå iakttas. Något att uppmärksamma är att flera delar av stigen inte är framkomlig på cykel, så ha koll på kartan.

Total distance: 4327 m
Total climbing: 138 m
Download file: Skedala_Orange_Counter_clockwise.gpx

Det finns ingen tydlig start på orange, men vi startade vid Torvsjön, uppför den så kallade Hästbacken. Självklart är det också ett segment, så glöm inte att sätta på cykeldatorn. Man märker direkt varifrån namnet kommer, då lösa stenar är strödda över hela stigen, efter att hästarna har gått där. Efter cirka hundra meter delar stigen på sig och den riktiga orangea fortsätter åt höger, men med cyklar får man istället svänga vänster.

Efter vänstersvängen.

Efter att ha följt den stora stigen 300 meter till, slutar den vid en grusväg. Där väntar den sista ordentliga uppförsbacken åt höger, som slutar i en korsning. Den riktiga orangea slingan passerar här från höger, efter att ha förenats med den röda på en utsiktsplats. Vill du hämta andan njuta av utsikten kan du ta chansen här innan det bär ner åt vänster i korsningen. Vägen till utsiktsplatsen är markerad lila.

Om dina cykelkompisar inte vägrar stå stilla, kan du ta en bild på dem.

Den här delen av stigen innehåller flertalet tekniska hinder, främst i form av stenar, som backen på bilden. Tack vare alla höjdmeter du samlade på dig tidigare, har du nu nästan inga uppförsbackar kvar. Håll dock ögonen öppna, för mot slutet av backen väntar en brant stenig bit. Om du är tillräckligt djärv kan du ta någon av de två högerspåren, annars får du antingen skamligt gå ner med cykeln eller svänga vänster och hålla utskick efter udda färger i träden.

Right is always right.

Om du inte vill lida nerför grusbacken kan du leta efter spår till höger, cirka 100 meter innan gruset börjar. Om du svängde vänster tidigare, får du först försöka leta dig till höger och komma upp på orange igen. Vad man än väljer, kommer man till en stig åt vänster som även delas med röd och grå en liten bit. Om man vill ha ännu lite extra stig kan man lägga på den svartmarkerade biten, som är en liten loop en kort bit längre ner för backen.

Sedan går stigen längs med Toftasjön och svänger vänster innan man passerar över en bro. Vi rekommenderar dock att man istället fortsätter över bron och kör en skumpig men mindre lerig sträcka, för att sedan komma till samma ställe som vi startade på.

© OpenStreetMap contributors

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: